Ruoveden kylänraitti
  Etusivu Yhdistys Historia Kirkkoveneet Ruoveden Joulu Myytävät julkaisut Kuvagalleria Liity jäseneksi Yhteystiedot  
 
<< Takaisin
Perustaminen
Museotoiminta
Muistomerkit
Muistomerkit kuvina
Kansallispuku
Ruovesi-mitali
  Arvonimet
   

Kotiseutuyhdistystä on alettu puuhaamaan Ruovedelle jo 1912. Silloin pidetyssä pitäjän koulu­kokouksessa nimettiin toimikunta viemään asiaa eteenpäin, mutta se ei ehtinyt pitää yhtään kokousta puheenjohtajaksi nimetyn henkilön muutettua pois paikkakunnalta. Perustamisasia nousi uudelleen esille syksyllä 1914 pidetyssä koulukokouksessa maanviljelys­neuvos Alexander Aminoffin aloitteesta. Uudelleen valittuun toimikuntaan nimettiin kokoonkutsujaksi maanviljelysneuvos Alexander Aminoff ja jäseniksi pastori Gerhard Väinönheimo, opettajat Liina Holm ja Kaarlo Mäki sekä suntio Kustaa Vinha. Toimikunta piti ensimmäisen kokouksensa 20.3.1915 Vinhalla. Aminoff alusti siinä kotiseutuasian lukemalla Aamulehdessä julkaistun tohtori A.M. Tallgrenin kirjoituksen "käytännöl­li­sestä kotiseutu­työstä". Kirjoitukseen liittyi myös sääntö­ehdotus, joka pienin muutoksin esitettiin sitten yhdistyksen perustavalle kokoukselle.

Yhdistyksen perustava kokous on pidetty jälleen koulukokouksen yhteydessä kirkonkylän kansa­koululla 25.3.1915. Kokouksessa oli läsnä 50 osanottajaa. Sen puheenjohtajana toimi rovasti Johan Schönberg ja sihteerinä opettaja Fanny Piirto. Kotiseututyön toimintatapoja ja tavoitteita esitteli kokouksessa tohtori A.A. Koskenjaakko Helsingistä ja opettaja Kaarlo Mäki kertoi Ruoveden asutus­historiasta. Vilkkaan keskustelun jälkeen kokous päätti yksimielisesti perustaa Ruoveden Kotiseutu­yhdistyksen. Samoin hyväksyttiin sille säännöt ja valittiin väliaikainen johtokunta. Yhdistyksen ensimmäinen järjestäytymiskokous on pidetty 18.6.1915. Seuraavaksi on pidetty 25.9.1915 yhdistys­kokous, jossa voitiin todeta Hämeen läänin Kuvernöörille toimitettujen sääntöjen saaneen vahvistuksen, jolloin yhdistys oli sen ajan sääntöjen mukaan laillinen. Tuohon aikaan Suomi oli vielä Venäjän yhteydessä oleva Suuriruhtinaskunta.

Yhdistyskokouksessa valittiin ensimmäinen varsinainen johtokunta, johon valittiin maan­viljelys­neuvos Alexander Aminoff, pastori Gerhard Väinön­heimo, agronomi K.R. Häkkinen, neiti Ilma Häkkinen ja opettaja Iisakki Piirto sekä varajäseniksi opettaja Jussi Hankala ja kaupanhoitaja Onni Luutonen. Johto­kunnan järjestäytymiskokous on pidetty kunnan­talolla 26.11.1915 ja siinä puheenjohtajaksi valittiin Alexander Aminoff, rahaston­hoitajaksi Gerhard Väinönheimo ja sihteeriksi Iisakki Piirto.

Alun innostus yhdistykseen laantui nopeasti eikä käytännön toiminta lähtenyt kunnolla vauhtiin. Vuosikokoukseen 1917 vaivautui vain kuusi jäsentä. Alexander Aminoff ja Ilma Häkkinen vetäytyivät jo tässä vaiheessa toiminnasta. Vuoden 1918 tapahtumat toivat paikkakunnalle levottomuutta ja seka­sortoa. Mm. Väärinmajassa, Pekkalassa ja Paarlammilla käytiin kiivaita taisteluita. Alexander Aminoff murhattiin kotonaan punaisten toimesta. Yhdistykset viettivät yleensä hiljaiseloa, Kotiseutu­yhdistyksellä hiljainen kausi kesti aina vuoteen 1932.

 
Alexander Aminoff
Alexander Aminoff
Liina Holm
Liina Holm
Iisakki Piirto
Iisakki Piirto
     
         
 
 
Ruoveden Kotiseutuyhdistys ry